Skocz do zawartości

[Rozwiązane] zmiany w regulaminach i na forum- propozycje

Udostępnij

SK4N3R

Rekomendowane odpowiedzi

Propozycja #1: zmienić lub usunąć punkt 6 regulaminu Chatbox Nie można spamować lub pisać bezsensownych wypowiedzi. Należy nie pisać więcej niż 3 wypowiedzi pod rząd. 

Spoiler

Powody:

• głupio dawać warny za to, że ktoś jest aktywny na forum. zakładając sytuację, że ktoś przeszkadza komuś na czacie dużą liczbą wpisów- mamy już punkt 3, który tego zakazuje
  • punkt jest martwy- zamiast warnów daje się ostrzeżenia, bo patrz punkt 1
  • ciężko rejestrować osoby, które łamią regulamin w tym punkcie. 
  • to jest tylko czat. topka w "plotkarach" nie jest chyba taka ważna :? wystarczyłby sam zakaz spamowania. moderatorzy potrafią odróżnić SPAM od normalnej wypowiedzi.

Propozycja #2: usunąć punkt 11 z regulaminu m@ Każdy major ma przestrzegać wymagań w podaniach na admina i nie robić wyjątków dla graczy.

Spoiler

Powody:

• absurdalne jest to, że ktoś może zostać moderatorem forum w wieku 15 lat, a nie może zostać zwykłym adminem only mirka, bo nie ma 16 lat i m@ nie może otworzyć mu takiego podania
  • wychodzę z założenia, że m@ to osoby zaufane, które znają serwer; wiedzą co na nim robić i kogo mogą wziąć do ekipy.
  • nie wszystkie wymagania na admina są jakoś szczególnie ważne
  • o@ może dać zalecenia m@, których będzie musiał przestrzegać 

Propozycja #3: global admin dla ACT i UBT, tylko do wyjątkowych sytuacji

Spoiler

skoro UBT/ ACT ma dostęp do source bansa, to czemu nie mógłby mieć przywilejów admina na wszystkich serwerach? zajmowali by się oni  TYLKO 100% cziterami oraz osobami NADMIERNIE przeszkadzającymi. UBT/ ACT nie bawiłoby się w admina, nie ostrzegałoby w graczy, nie reagowałoby na zgłoszenia tylko banowało w WYJĄTKOWYCH sytuacjach. (mass FK przez kilka rund, wyzwiska 1 osoby przez DŁUŻSZY czas itd)

Propozycja #4: regulamin forum

A. punkt 3 i 5 regulaminu forum połączyć w 1 punkt

Spoiler

3. Wypowiedzi w podaniach mają być określone (Tak lub Nie) przynajmniej z jednym argumentem za swoim stanowiskiem.

- Okres próbny to nie głos na 'Tak' lub 'Nie'.

- 'Powody wyzej' lub 'Powody XXX' to nie argument.

5. W podaniach należy wyraźnie zaznaczyć swoje stanowisko wobec kandydata(czy jest się ,,za przyjęciem", czy przeciw niemu).

3. W podaniach należy wyraźnie zaznaczyć swoje stanowisko, czy jest się ,,za przyjęciem", czy "za odrzuceniem" kandydata na stanowisko admina.

- osoba wypowiadająca się w podaniu musi uargumentować swoje stanowisko.

- okres próbny liczony jest jako głos "za przyjęciem" kandydata.

- "powody wyżej" lub "powody u gracza XXX" to nie argument

Co taka zmiana wprowadza? Przede wszystkim możliwość cytowania graczy wyżej i oddawania głosów "na okres próbny". Od razu wyjaśnię, że cytowanie graczy to nie to samo co pisanie "powody wyżej", "powody gracza XXX". Chciałbym, żeby każdy użytkownik forum miał swoje zdanie i nie robił głupich cytatów, ale czy warto za takie coś warnować? :?

B. sekcja "wpisy" jest trochę useless (zakładam, że chodzi o chatboxa).

Spoiler

mamy oddzielny regulamin do Chatboxa + pewne nieścisłości:

1. Zakaz używania jakiegokolwiek bbcode. (regulamin forum)

4. Jedyne bbcode dozwolone do użytku na Chatboxie to [.b] oraz [.color], których nie można nadużywać. (regulamin chatbox)

2. Zakaz dodawania więcej niż 3 (słownie: trzech) pseudonimów graczy. - martwy punkt.

Jeżeli sekcja "wpisy" nie dotyczy chatboxa, tylko wpisów pod swoim/ czyimś profilem to warto przenieść to do sekcji "Profil użytkownika"

Propozycja #5: zmienić punkt 6 w regulaminie adminów, sekcja zakazy Admin nie może nadawać banów Graczom na swoim serwerze, którzy nie przestrzegają regulaminu poza jego obrębem.

Spoiler

proponuję dodać wyjątek, który pozwalałby adminom banować OCZYWISTYCH cziterów (nie ukrywających się ze wspomagaczami)

Propozycja #6: przenieść emotki pepe na samą górę oraz dodać nowe

Spoiler

22ybDt0.png

na discordzie są fajne emotki pepe, może warto je dodać też tutaj ;) 

Propozycja #7: automatyzacja forum- pojawianie się odpowiedniego wzoru przy tworzeniu nowego tematu

Spoiler

jeżeli ktoś składałby podanie na admina, pisał jakąś skargę, propozycję, nieobecności- przy tworzeniu nowego tematu pojawiałby się automatycznie wzór.

(nie wiem na ile jest to wykonalne)- coś w tym stylu

wCIKAGe.png

Propozycja #8? Pomysł?

Przy okazji zapytam może co sądzicie o niepunktowanych ostrzeżeniach tzn. ostrzeżeniach za 0 punktów? Polegałoby to na tym, że użytkownik forum, który 1-2 raz złamałby regulamin forum, otrzymałby notkę informacyjną od moderatora oraz ostrzeżenie za 0 punktów. Takie ostrzeżenie informowałoby tylko innych moderatorów, czy ktoś już kiedyś dostał notkę, a jeśli tak to kiedy (taka historia wykroczeń) - ostrzeżenia nie wpływałyby na możliwość składania podań.

To pytanie raczej do @ Moderator@ Początkujący Moderator, ale chętnie zobaczę argumenty za/ przeciw innych użytkowników forum.

• Lubię to! 1

1. Tak, sam się na tym łapię i widziałem parę takich osób, nikomu raczej to nie przeszkadza i tak czy tak jako zieloni ten punkt traktujemy raczej powierzchownie a spam każdy rozróżni i upomni 

2. Tutaj jestem na nie, m@ ma być konsekwentny a nie robić jakieś wyjątki bo się zrobi młyn kiedyś, a co do wymagań na moderatora to @ xBoniopisałem Ci o tym abyś po ostatniej rekrutacji na pm'ów zwiększył wymagania wiekowe.

3. Niby spoko opcja ale co jeżeli ktoś z act/ubt będzie chciał wejść i normalnie pograć a nie będzie innego admina? Ma przejmować ich obowiązki i ogarniać serwer czy wyjść i potem tłumaczyć się w skardze powołując na nowy punkt w regulaminie? Lepiej niech zostanie tak jak jest albo niech dostaną tylko konkretne flagi, ban przez sourcebansa i kick z serwera czy coś, nie wiem jak to tam działa na csgo

4A. Usunąć ten 5 punkt i nic więcej nie ruszać, to jest po prostu punkt 3 tylko w połowie co moim zdaniem jest totalną głupotą. 

4B. No tak jak pawko napisał, jeżeli dotyczy to wpisów na profilach to tam to przenieść a jeżeli chatboxa to do wywalenia bo w praktyce zdechło to już dawno i i tak jest niepotrzebne, ewentualnie coś podmienić w regulaminie cb ale to już wy czerwoni sobie zdecydujecie.

5. Moim zdaniem jeżeli ktoś sobie borutę robi poza areną to jest to jego decyzja ale ja bym tego nie ruszał, zostawić to tak jak jest tylko po prostu mieć oko na daną osobę i ją sobie sprawdzać czasem jak gra u nas. (mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem to co miałeś na myśli)

6. Emotki pepe i tak samo sekcję poniżej dać na samą górę bo przewijam jak głupi ciągle i strzelam, że nie tylko ja ;v

7. Czasami to czy ktoś sobie z tym poradzi definiuje go jako kandydata np na admina, niekiedy wiele to ułatwia bo niektórzy sami się skreślają. Z drugiej strony dział nieobecności w końcu może przestanie być w czołówce głupoty/lenistwa użytkowników? No plusy i minusy są ale raczej jestem na tak

8. Przydałoby się coś abyśmy jako moderatorzy wiedzieli, że ktoś w przeszłości dostał już ostrzeżenie i przy następnej takiej sytuacji należy się warn. Ja osobiście nie śledzę całego działu skarg bo nie czuję takiej potrzeby a głównie jak nie jedynie tam lecą warny. Czasami ludzie mijają się z warnem poprzez brak informacji o wcześniejszym ostrzeżeniu. Może dałoby się zrobić coś w stylu informacji na profilu po dodaniu notki "ostrzeżenie", którą byśmy podpisywali złamaniem danego punktu regulaminu? Ewentualnie zwykły warn tylko za 0 punktów, który by nie miał wpływu na realne punkty ostrzeżeń. Wisiałoby to sobie spokojnie przez jakiś czas i nie wiem np po miesiącu by się to przedawniało i dodać na to punkcik w regulaminie? Ewentualnie jeżeli w okresie tego miesiącu użytkownik złamie ten sam punkt 2 raz to byśmy usuwali "zerowego warna" i dodawali normalnego. 

Sprawa do przemyślenia ale tak czy inaczej jak najbardziej na tak

(tutaj raczej sprawa do Ciebie @ Avgariat, temat jest do ugadania jeżeli moja wizja nie do końca Ci odpowiada można przegadać między całą moderacją i wspólnie coś ustalić)

1. Na tak -  nawet nie wiem po co zostało to wprowadzone

2. Ogólnie przeprowadziłbym generalne zmiany w wymaganiach na admina oraz inne rangi (dawny G@ miał  o wiele większe wymagania niż moderator), bo w sumie na logikę masz rację pod względem wieku, gdzie nie oszukujmy się Moderator Forum jest funkcją ważniejszą od admina serwera ( no offence) + Jak dobrze pamiętam zostało to wprowadzone przez to, że dawni majorowie jedno podanie przepuszczali, a drugie nie ze względu wymagań i swojego widzimisię i gracze mieli o to żal ( jak się mylę to przepraszam). Końcowo jestem na Nie

3. Nie mamy za dużo adminów na takich trybach jak Retake bądź Only AWP czy Arenki. Lekko by wspomogli owe serwery, jednak jestem zdania aby egzekwowali oni również widoczne przewinienia jeżeli znają regulamin danego serwera (txt (HNS), kampienie, skracanie, oraz to co wymieniłeś wyżej). Dlaczego? Bo takowe UBT/ACT wbiłoby i w swojej roli ma zbanować cheatera czy na czas grania spojrzeć czy nie ma tego mass fk/kulturki. Zapomniałeś o innych widocznych przewinieniach  za które również może karać. Zbanuje sobie cheatera a zostawi graczy którzy są na TXT,Kampią bądź skracają. Niech to będzie stary G@, ale z naciskiem na cheaterów. Lecz nie zabraniajmy mu karać innych przewinień jeżeli zna regulaminy.

4.  A - Oj tak ;v Chociaż zmieniłbym cały ten punkt aby wymagał napisania PRZYNAJMNIEJ jednego bądź dwóch zdań o kandydacie, by każdy przeglądający miał jakieś spojrzenie na tę własnie osobę, bo tak to są to po prostu puste posty z tym co każdy może zobaczyć. Co do tych zdań najlepiej, aby w podaniach wypowiadały się osoby grające z kandydatem bądź znające go, bo tak jak tłumaczę wyżej puste posty, lecz nikomu nie zabronię możliwości wypowiedzi.

4. B - W sumie kosmetyczna zmiana na tak.

5. Jestem na tak, gracze często się zniechęcają jak na serwerze gra cheater, a taki punkt pozwoli przynajmniej adminom grającym na innym serwerze na zniwelowanie ich ilośći.

6. Nie używam zbytnio emotek Pepe, ale jak widać są popularne. Na Tak

7. Ułatwienie pracy dla modów. Na Tak

8. Co do tego punktu jest on przeznaczony (opcjonalnie) dla zielonych, ale myślę, że przyda się dany punkt. Na forum mamy obecnie zarejestrowanych prawie 5000 użytkowników z czego średnio mamy aktywnych 200. Ciężko jest zapamiętać czy dana osoba miała już jakieś ostrzeżenie w postaci notki czy nie. Jestem na Tak

Edytowane przez SchMidT

1. Na tak

2. Okej ale tylko osoby z mutacją ponieważ nie widzę osoby z piskliwym głosem jako admina.

3. Przecież jako UBT i ACT znamy wszystkie regulaminy, taryfikatory i jakoś rozwiązujemy te skargi więc czemu nie? Sam chciałem napisać taką propozycję ale bałem się że się nie przyjmie. Uważam że dalibyśmy rade. Nikt z nas nie nadużywałby uprawnień, tylko w sytuacjach koniecznych nadalibyśmy karę. Jestem jak najbardziej na tak!!!

4. A -  Na tak + co najmniej 2-3 argumenty.

B - Na tak, ładniej by w sumie wyglądało. Można spróbować to wprowadzić i zobaczyć jak wyjdzie.

5. Na tak ma to sens

6. Również na tak

7. Na tak, ułatwiłoby to pisanie różnych postów oraz pracę moderacji.

8. Jest to głównie dla moderatorów więc jeżeli ułatwiłoby to Wam pracę to jestem jak najbardziej na tak.

1. Oczywiście, że na nie. Zostało to wprowadzone po to, żeby zachować jakiś ład na CzatBoxie, ponieważ jak ktoś wali tymi wypowiedziami po kilka razy to aż człowieka irytuje od środka, więc tego punktu będę bronił. Po wprowadzeniu tego punktu kilku użytkowników zastosowało się do tego, a niektórzy jeszcze nieprzywykli do zmian. Nie rozumiem o co robić problem, przecież wielokrotnie wyjaśniałem w swojej propozycji, żeby dodać ten punkt, ponieważ dzięki temu porządek wypowiedzi na CB się poprawi i po prostu to będzie ładniej wyglądało. Osoby, które wcześniej poparły moją propozycję teraz są na tak, żeby jednak to usunąć, trochę to dziwne z Waszej strony, ale tak działa niestety demokracja. Uważam, że powinno być na początek ostrzeżenie, a później warn za ten punkt.

@ PiKeto już świadczy o Twojej postawie do regulaminu CzatBoxa, także nie rozumiem konkluzji. ;D

2. Tutaj zrobiłbym po mojemu. To całe egzekwowanie wymagań jest trochę dziwne, ponieważ jeżeli ktoś ma 15 lat, jest ogarnięty i ma rozum na pewnym poziomie powinno przyjąć się takiego osobnika na stanowisko Admina, jeżeli miałbym zarządzać serwerem to taką osobę bym przyjął, ponieważ po co mi 18 latek, który ma zachowanie jakby dopiero wyszedł z tyłka matki na odpowiedzialnym stanowisku jakim jest Admin, taka osoba sprawiała by problemy, więc po co mi taki użytkownik do załogi. Nie lepiej dopisać do wymagań na każdym serwerze, ustalić tą granicę wieku na przykład 15 lat i dopisać w każdym punkcie wymagań, że jeżeli osoba jest ogarnięta i bezkonfliktowa to punkt z wiekiem zostaje pomijany. Ogólnie wiek w wymaganiach na Moderatora podwyższyłbym do 16 i zrobiłbym to samo co z wymaganiami na Admina, czyli jeżeli osoba jest ogarnięta przymykamy oko na to wymaganie.

Odnośnie całego punktu to bym zrobił następująco:

"Każdy major może przestrzegać wymagań w podaniach na admina i może zrobić wyjątek dla gracza, jeżeli dane wymaganie na to pozwala."

To samo tyczyło by się Moderatorów, ponieważ widziałem też, że egzekwują wymagania.

Mam nadzieję, że w miarę dobrze zrozumiałem ten punkt.

Wystarczy zmodyfikować pewne rzeczy, a nie od razu usuwać.

3. Nie wiem, czy tutaj u Was tak jest, ale za moich czasów UBT, czy ACT mogło banować w wyjątkowej sytuacji w AMXBansie, czy SourceBansie, po mapie wyrzucało takiego delikwenta, więc nie wiem czy uprawnienia admina na wszystkich serwerach i stosowanie ich w wyjątkowych sytuacjach jest do szczęścia komuś potrzebne.

4.

a) W sumie nie wiem czemu to nie jest połączone ze sobą, ponieważ punkty dotyczą składania podań, więc wszystko wyglądałoby bardziej przejrzyście.

Jestem na tak.

b) Niech sobie już będzie ta sekcja wpisy, ale z tymi BBCodami to trochę wtopa, bo skoro jest zakaz to co robi punkt mówiący o jedynych możliwych do użycia BBCodów?

5. Ten punkt będzie trochę martwy, ponieważ mało kto gra odpalony na innym serwerze sieci i akurat spotyka tam Admina, który ma flagi na innym serwerze, ten gracz tam wbije, a ten go zbanuje, bardzo rzadko zdarzają się takie epizody, także jeżeli na pewno jest pewien, że ktoś grał odpalony to jest do tego odpowiedni dział na forum pod tytułem "Zgłoś cheatera" i tam może dopełnić formalności.

Jestem na nie.

6. Za dodaniem jestem na tak, a odnośnie przenoszenia to jak kto woli, obecny stan mi nie przeszkadza, ale jeżeli komuś to ma ułatwić życie, ponieważ często korzysta z takich emotek to niech już będzie.

7. Jak najbardziej na tak.

8. Zerowe ostrzeżenia zaśmiecają jedynie logi, ale jak kto woli. Mógłbym być jedynie za wtedy, jeżeli takowe wręczane by były osobom, które łamią regulamin na CzatBoxie, bo jedynie one mogą informować innych czy ktoś złamał regulamin CzatBoxa, a za resztą jestem za tym tak jak było, czyli egzekwować notatkami moderacyjnymi.

Pozdrawiam

Edytowane przez empi

Godzinę temu, SK4N3R napisał:

Propozycja #1: zmienić lub usunąć punkt 6 regulaminu Chatbox Nie można spamować lub pisać bezsensownych wypowiedzi. Należy nie pisać więcej niż 3 wypowiedzi pod rząd. 

Zdecydowanie tak, nie ma sensu karać osób za to, że chcą porozmawiać z innymi na ChatBoxie.

Godzinę temu, SK4N3R napisał:

Propozycja #2: usunąć punkt 11 z regulaminu m@ Każdy major ma przestrzegać wymagań w podaniach na admina i nie robić wyjątków dla graczy.

Tutaj również jestem za, po co skreślać osoby, które sobie poradzą, bo nie spełniają jednego wymagania?

2 godziny temu, SK4N3R napisał:

Propozycja #3: global admin dla ACT i UBT, tylko do wyjątkowych sytuacji

Propozycja #5: zmienić punkt 6 w regulaminie adminów, sekcja zakazy Admin nie może nadawać banów Graczom na swoim serwerze, którzy nie przestrzegają regulaminu poza jego obrębem.

Tak, często zdarza się, że jest cheater na serwerze gdy akurat gra admin z innego serwera lub act czy ubt, więc dobrze by było, gdyby taka osoba mogła zareagować, a nie mieć związane ręce.

Propozycja #4: regulamin forum

A. punkt 3 i 5 regulaminu forum połączyć w 1 punkt

B. sekcja "wpisy" jest trochę useless (zakładam, że chodzi o chatboxa).

Tak

Propozycja #7: automatyzacja forum- pojawianie się odpowiedniego wzoru przy tworzeniu nowego tematu

Jeżeli da się wykonać to jak najbardziej tak.

Propozycja #6: przenieść emotki pepe na samą górę oraz dodać nowe

Jeszcze niedawno emotki "pepe" czy "emotki" były u góry, więc można wrzucić je do góry z powrotem, bo bardzo dużo osób z nich korzysta.

Dodatkowo można też niektóre podmienić, np.:

:yes: ---> 676057257859088435.png?v=1

:no: ---> 676057258303553536.png?v=1

Propozycja #8? Pomysł?

Przy okazji zapytam może co sądzicie o niepunktowanych ostrzeżeniach tzn. ostrzeżeniach za 0 punktów? Polegałoby to na tym, że użytkownik forum, który 1-2 raz złamałby regulamin forum, otrzymałby notkę informacyjną od moderatora oraz ostrzeżenie za 0 punktów. Takie ostrzeżenie informowałoby tylko innych moderatorów, czy ktoś już kiedyś dostał notkę, a jeśli tak to kiedy (taka historia wykroczeń) - ostrzeżenia nie wpływałyby na możliwość składania podań.

Ciekawy pomysł, trudno jest zapamiętać każde przewinienie danej osoby więc bardzo by to pomogło, tak.

• 2 tygodnie później...

1. Punkt usunięty.
2. Punkt edytowany. Wymagania wieku na PM zmienione na 16lat.
3. Po co to komu. Ma dostęp do sourcebans'a, a przez sourcebansa może zbanować i jeśli gracz jest na serwerze, powinno go wywalić.
4. Punkt połączony.
5. Punkt edytowany.
6. W poprzedniej wersji IPS tak było, a czemu teraz tak jest to nie wiem i nie jestem w stanie zmienić :(
7. Jestem przeciwny temu. Było to przez chwilę na silniku MyBB. Gracze nie czytali nawet regulaminów działu.
8. To jest pyatnie do @ Moderator, PM nie może dawać ostrzeżeń i nie jestem w stanie ustawić aby mógł tylko za 0pkt.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności