Skocz do zawartości

sytuacja na arenie

Udostępnij

SK4N3R

Rekomendowane odpowiedzi

cześć areniacy,
od niecałych trzech tygodni jestem w zespole UBT: mimo tak krótkiego "stażu pracy" zauważyłem wiele sytuacji, które nie powinny mieć miejsca na arenie skilla. 

ADMINI:

- nie znają regulaminów serwera oraz komend 

- nie reagują na zgłoszenia graczy

- nie potrafią zapanować nad grupą osób

- pozwalają sobie wejść na głowę

- "nadużywają" taryfikatora banów

- banują za byle pierdołę

OSOBY NA SERWERZE:

- podważają decyzję adminów, często z nimi dyskutują

- mają pełno żądań

- "plują się" o każdą pierdołę

- prowokują swoim zachowaniem

FORUM:

- SPAM tam gdzie nie trzeba

jest kilka rzeczy, które można byłoby zmienić i poprawić.

major admin:

1) przed nadaniem rangi powinien sprawdzić podstawową znajomość komend kandydata

2) powinien być aktywnym graczem na serwerze, tak aby znał potencjalnych kandydatów na admina (i wiedział czy się nadają, czy znają regulamin itp)
3) powinien poinstruować nowego admina, jak postępować w określonych sytuacjach- dla przykładu dam kilka swoich rad, które mówię niektórym adminom

a) musisz znać dobrze regulamin

b) staraj się reagować na zgłoszenia jak najszybciej

c) nie zawsze kara jest najlepszym rozwiązaniem- czasem wystarczy upomnienie; 

d) jeśli widzisz młyn na serwerze, powiedz, że będą leciały muty za nadużywanie mikrofonu lub przeszkadzanie. nie pomoże? daj jednemu, drugiemu blokadę i znowu sprawdź sytuację

e) banuj tylko wtedy, kiedy widziałeś sytuację i jesteś jej pewien 

f) nie wdawaj się w niepotrzebne dyskusje 

niby banał, a czasem mocno skuteczny

jak na taką funkcję to chyba nie dużo: 1 i 3 punkt można zrealizować w 2 minuty, a aktywność na serwerze to chyba rzecz oczywista (co nie oznacza, że trzeba być codziennie na serwerze); podsumowując- m@ ma być realnym opiekunem adminów (niestety nie zawsze tak jest)

to teraz może sprawy ogólne:

- górna granica widełek z taryfikatora banów powinna być wykorzystywana w ostateczności (jeśli ktoś naprawdę często łamie regulamin): chodzi tu przede wszystkim o muty i gagi, które często są nadawane na okres 7 dni. nie lepiej spróbować pierw z dniem (do trzech dni) blokady?

- natychmiastowe kary za słowa typu "pajac" "frajer" "debil"? błagam ... niech admini mają więcej luzu. czasem zdarzy się powiedzieć takie słowo, szczególnie po nieudanej akcji, ale czy jest to powód do natychmiastowych kar 30 minutowych lub wyższych? nie wystarczy czasem ostrzeżenie lub krótki mute/ gag do 5 minut? (nie mówię o sytuacjach,w których ktoś co rundę się tak zwraca)

- gracze nie powinni komentować/ podważać decyzji adminów na forum serwera; od tego jest PW, u@ 

- osoby, które mówią/ piszą jakieś głupie/ ironiczne komentarze typu "ale dobra administracja" "dobry admin, nie ma co" (lub np. akcje GetPowera, który w każdej sytuacji chce nawiązać do obozów, wojny itp), powinny być karane, jeśli wcześniej zostały upomniane/ poproszone o zaprzestanie takich działań (które de facto nie łamią regulaminu, ale denerwują innych)

- w skargach często robi się SPAM: po co posty typu "potwierdzam sytuację"(i nic więcej) skoro i tak UBT/ ACT musi sprawdzić demko? 

to są rzeczy które ja zaobserwowałem; może wyolbrzymiam, może nie; 

mi osobiście wchodzenie na forum czy serwery nie sprawia już tyle przyjemności co wcześniej: społeczność stała się lekko mówiąc- toksyczna

ciekawy jestem Waszych opinii, jakie wy macie zdanie na ten temat? dodalibyście coś? a może macie inne zdanie ? (liczę na merytorykę :P )

Edytowane przez SK4N3R
  • Lubię to! 5

Naślijcie joskiego. 

A tak serio to nowi admini dają sobie wejść na głowę bo się boją konsekwencji...

Co do majorów ja znam każdego z moich podopiecznych (adminów)  na DR jak i AWP,  aktywność mam, gdy nie mam nieobecności, w co do komend to można wprowadzić jakieś sprawdzanie adminów, ale jak dotychczas nie miałem z tym problemu, ponieważ każdy z moich adminów ogarniał i nie było o to skarg, może na innych serwerach. 

Co do mutów można jedynie dodać, że "lekkie" wyzwiska typu "debil" bądź "frajer" muszą być uprzedzone ostrzeżeniem przed nadaniem muta, a co do tych mutów na 7dni,  niech zostanie jak jest. 

Co do wchodzenia adminom na głowę, trzeba to w jakiś sposób ukrócić.

EDIT

W weekend spróbuję ( jeżeli znajdę chwilę)  pokminić jak to wszystko ukrócić bądź ulepszyć, tak,  aby sytuacja na arenie się zmieniła i poprawiła. 

Edytowane przez Koncu

• 1 miesiąc temu...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności