Skocz do zawartości

[Rozwiązane] Ogar...

Udostępnij

Shuash

Rekomendowane odpowiedzi

Nie piszę tego z jakąkolwiek agresją i nie chciałbym aby to zostało odebrane jak zrzędzenie starego gnoma, na zasadzie "Kurła kiedyś to było, tera to ni ma". Ale niestety tak jest, znaczy nie jest, bo ni ma.

Zaczynałem grać na JB na 1.6, jakoś pod koniec 2011 roku. Szczerze? Dominowała kreatywność, w celi było po 15-25 więźniów i 2-3 CT i gra była prowadzona wyśmienicie. Każda rozgrywka rozpoczynała się wyjściem do przysłowiowego terrarium, gdzie ginęła zwykle 1/3 najbardziej nieogarniętych więźniów, pozostałe rozgrywki były prowadzone na mapie lub w postaci np. kreatywnych quizów czy mam talent. Jeżeli ktoś się nie słuchał, dostawał strzała w girę, jak to się powtórzyło, ginął. Po odliczeniu danego polecenia, prowadzący zwykle czekali aż reszta np. dobiegnie. Buntownicy byli zabijani oczywiście od razu.

Jak wygląda gra na Arenie Skilla?

Rozgrywki rozpoczynają się wypowiedzeniem kilku poleceń przez Wardena i chyba celem jest powiedzenie ich jak najbardziej niezrozumiale i jak najszybciej. "Ustawaiwaiwaincie się namarkarerze maciena to o321z". Dziś dostałem polecenie ustawiacie się na markerze, którego prowadzący narysował na samej górze schodów. Nie miałem prawa go zobaczyć bo po wbiegnięciu na gorę dopiero patrzyłem gdzie jest marker. Oczywiście od razu dostałem banie. Świetnie - miałem się ustawić na markerze, którego nawet nie miałem prawa zobaczyć.

Fakt, że polecenia są nudne i niezrozumiałe już Wam przedstawiłem, odliczanie 3-2-1 wg nie wiem jakiego czasu, bo tak szybko sekundy nie lecą już też. Przypadkowe ruszenie się o milimetr kończy się banią. W efekcie co mamy? 15 graczy w celach, z czego przeżywa trzech i zamiast chociaż tych trzech wziąć na mapę, to jakieś durne polecenia pod ścianą. Admini nie robią kompletnie nic, nie proszą o kreatywność, po prostu bania za banią i jakiś buntownik z supervipem sobie lata pod grem. Ot cały JB Areny. 

Podsumowując, chciałbym jeszcze dodać o wykorzystywaniu mapy. Autorzy map dają Wam ogromne możliwości, a niektóre mapy mają nawet po kilkanaście pomieszczeń, gdzie można prowadzić rozgrywkę. Przegrywałem już na tym serwerze całe rundy, podczas których Warden nie wybrał się z więźniami na mapę przez cały czas jej trwania ani razu. No tak, lepiej dawać durne polecenia i pół sekundy na ich wykonanie. 

Większość z Was podetrze dupę tym postem, ale jeśli naprawdę Wam się podoba taka forma prowadzenia JB jak na arenie skilla to macie dziwne poczucie komfortu.

Pozdrawiam
Shuash

• Lubię to! 3

Napiszę też tutaj swoje parę zdań zanim temat zostanie zamknięty a ja dostane warna ;)

Szczerze, jako UBT starałem się wchodzić na serwer JB by przekonać się do tego moda oraz ludzi tam grających... jednak przez osoby, które są wardenami odechciewa się grać nowym graczom [takim jak ja]. Osoby te [Warden], polecenia to dawali szybciej niż Eminem zwrotkę w Rap God i przez to traciłem chęci do grania po kilku minutach. A jak udało mi się jakiś cudem przetrwać pierwsze 40 sekund to na każdej prawie mapie warden prowadzi prawie tą samą "zabawę"... może to i lepiej bo miałem większe szanse na przeżycie.
Zgodzę się z autorem postu, że na JB nie wejdzie nikt świeży [bez doświadczenia na serwerach JB] by się świetnie bawić. Zero wyjaśnień na temat zabaw, rozumiem że cały spis jest na forum - ale po 2 sekundach polecenia nie jestem w stanie sprawdzić o co chodzi w zabawie i ginę.

Serwer postawiony można powiedzieć dla przyjaciół z Vipami niż nastawiony dla nowszych graczy, musiałbym posiedzieć 40 godzin na demkach by ogarnąć sama szybkość poleceń a co dopiero zasad.

Poprawa, zgodnie z regulaminem.

Cytat

4. Prowadzący ma obowiązek:

Wydawać polecenia, które są zrozumiałe dla graczy tzn. musi mówić wyraźnie i nie za szybko.

Dać niezbuntowanym więźniom czas na wykonanie polecenia, tak aby było to wykonalne.

Pozdrawiam,
Pieseł 🐶

Edytowane przez uSzanowankoo
  • Lubię to! 2

Cześć,

Co prawda nie gram na tym Jailbreaku, ale jestem Major Adminem na wersji CS 1.6 i chciałbym tutaj poruszyć też pewien temat. Domyślałem się, że to tak może wyglądać na serwerach w CS:GO, ponieważ chwilami wbiłjałem sobie na jakieś serwery JB i tam praktycznie za minimalny ruch myszką dostawałeś kulkę w łeb, czy polecenia nie były powtarzane, tylko od razu jeżeli nie wiedziałeś w całości co masz zrobić, to strażnik Cię zabijał, ponieważ tak to strasznie szybko leciało, a więźniów zostawało coraz mniej i dlatego jako Major Admin uświadamiam @ Admin 1.6 JBjak i graczy, żeby prowadzili kreatywniej i chociaż wysilili się z tymi poleceniami w sposób minimalny, ponieważ wyrżnięcie 3/4 więźniów w celi przy trudnych komendach nie jest rozwiązaniem, a wręcz zniechęca ludzi i dlatego wychodzą z serwera. Czasami lepiej poprowadzić to 10 minut, tak jak to robię przykładowo Ja, niż zabijać więźniów w celi i skończyć rundę po 90 sekundach przy komendach typu ostatnia reakcja, czy pierwsza reakcja i wskazanie danego więźnia do wyeliminowania w danym momencie, ponieważ żadnej zabawy z tego nie ma, tylko irytuje to ludzi, a to skutkuje zmniejszaniem się liczby graczy na serwerze w danej chwili.

Uważam, że kreatywne prowadzenie to podstawa i bardzo dużo mówi o ogarnięciu moda jakim jest Jailbreak, dlatego im lepsze prowadzenie tym gracze będą się wciągać w zabawę i będą mieli ochotę siedzieć na serwerze godzinami.

Nawet się nie zorientują, kiedy zleci im 3 godziny.

Dlatego proponuję na początku karniakować więźniów, a jeżeli naprawdę ktoś nie zastosuje się do poleceń to w tym przypadku należy zabić więźnia. Jailbreak to nie rzeźnia tylko bardzo dobry mod, na którym można bardzo miło spędzić czas, a jeżeli ktoś zabija Cię, ponieważ lekko ruszysz myszką, to masz ochotę się zirytować i wyrzucić monitor przez okno, ale najczęściej kończy się na wyjściu z serwera i przejściu na inny.

Zgadzam się ze słowami Pana @Shuashi chciałbym (jeżeli występuje na tym serwerze problem zabijania od razu i za błahostki), żeby nastała epoka karniakowania i zabijania w ostatecznych przypadkach lub dopiero po odbyciu jakieś zabawy, a nie na ostatniej reakcji przy kilkunastu osobach i tak do najmniejszej gromady osób.

Cytat

Zero wyjaśnień na temat zabaw, rozumiem że cały spis jest na forum - ale po 2 sekundach polecenia nie jestem w stanie sprawdzić o co chodzi w zabawie i ginę.

@ uSzanowankoow takim razie proponuję dodać punkt do regulaminu:

Cytat

1. Warden ma obowiązek wyjaśnić zasady każdej zabawy, oprócz pierwszej reakcji, ostatniej reakcji i odwrotnej reakcji.

Na naszym Jailbreaku jest coś takiego, funkcjonuje to doskonale i nikt się nie czepia, że nie rozumie zasad danej zabawy.

Myślę, że ten punkt dodany do regulaminu rozwiąże ten problem.

Pozdrawiam

@ empi

Edytowane przez empi
  • Lubię to! 2
  • WOW MEGA! 1

@Shuash

1. Chcesz karniaki? Będzie faworyzacja.

• Jedna osoba spóźni się z wykonaniem zadania 1 sekundę- dostanie karniaka. Druga osoba spóźni się z wykonaniem zadania 2 sekundy- zostanie zabita.
  • Jedna osoba delikatnie się ruszy, lub obróci- dostanie karniaka. Druga osoba zrobi bardziej widoczny krok/ mocniej się obróci- zostanie zabita.
  • CT przez całą rundę będzie pamiętało, komu dało karniaka, a komu nie?

Problem z karniakami jest taki, że każdy daną sytuację będzie interpretował inaczej- patrz przykłady wyżej. Z resztą, karniaki już kiedyś u nas były :v

2.

W dniu 28.09.2020 o 19:22, Shuash napisał:

Rozgrywki rozpoczynają się wypowiedzeniem kilku poleceń przez Wardena i chyba celem jest powiedzenie ich jak najbardziej niezrozumiale i jak najszybciej. "Ustawaiwaiwaincie się namarkarerze maciena to o321z". Dziś dostałem polecenie ustawiacie się na markerze, którego prowadzący narysował na samej górze schodów. Nie miałem prawa go zobaczyć bo po wbiegnięciu na gorę dopiero patrzyłem gdzie jest marker. Oczywiście od razu dostałem banie. Świetnie - miałem się ustawić na markerze, którego nawet nie miałem prawa zobaczyć.

Prowadzący ma obowiązek:

• Wydawać polecenia, które są zrozumiałe dla graczy tzn. musi mówić wyraźnie i nie za szybko.
  • Dać niezbuntowanym więźniom czas na wykonanie polecenia, tak aby było to wykonalne.

3. Jeżeli chodzi o kreatywność graczy i polecenia przed celami.
- JB z (s)vipami i gangami to prosty sposób na bunt. Większość graczy rezygnuje z wyjścia na mapę w większym gronie, bo obawia się właśnie szybkiego buntu.

Można dać pewne ograniczenia co do maksymalnej liczby poleceń, określonych zabaw, ale czy to nie spowoduje wzrostu liczby buntów?

4. Wyjaśnianie zabaw 

Wybacz@ uSzanowankoo, ale moim zdaniem większość zabaw wypisanych w regulaminie JB jest na tyle prosta, że sama NAZWA zabawy sugeruje graczom, co trzeba zrobić.

--------------------------------------------

Temat bardzo dobry- liczę na Wasze pomysły w rozwiązaniu tego problemu ;) 

Skoro się mogę wypowiedzieć, to jako nowy gracz nie mający ani trochę wiedzy na temat danej modyfikacji - polecenia zabaw typu:
1. Pierwsza reakcja
2. Ostatnia reakcja
3. Odwrotna reakcja
10.  Krwawe słowa
13. Nurek
14. Kolorki
16. Złoty Strzał
22. Baba Jaga Patrzy
23. Wojsko
24.  Katyń
25.  Odmieniec

nie rozumiem i nie kojarzę z niczym.

11 na 25 [44%] to większość twoim zdaniem, jednak nie moim. Ja słysząc te słowa nie rozumiem zabawy i zostaję zabity w trybie natychmiastowym tracąc całą radość z gry.. :)

Piszę to jako osoba, która pierwszy raz w życiu podchodzi do danej modyfikacji i nie zna jeszcze żadnych zasad na serwerze oraz zabaw na nim panujących.

• Lubię to! 2
  • Smutne. 1

Napisze jako admin jb, 

Jailbreak #1 jest serwer którym są praktycznie osoby z vip'ami które się buntują, ciężko prowadzić kreatywnie np. na mapie cloudsach, bo mapa jest spoko do po prowadzenia ale nawyk Jailbreak'a jest ciągłe buntowanie się na takich mapach

Osoby prowadzą przed celami bo większą grupką osób jak pójdzie gdzieś to i tak jedna osoba na pewno się zbuntuje i po rundzie "kreatywnej".

Może i głupia propozycje urozmaicenie regulaminu jailbreak'a zabaw. 

Jeśli Warden widzi że osoba jest  nowa na serwerze MUSI (bądź prosi na chacie, voice) wytłumaczyć na czym polega zabawa. 

Gdy przychodzisz na jailbreak'a zalecane jest przeczytanie regulaminu, dlaczego? 

Jb jest trudne do ogarnięcia dla osób które przyszły na owy serwer, masz w regulaminie wszystko dobrze wytlumaczone. 

Myślę że każdy admin chce " Nauczyć " Nowych graczy, więc osoby nowe powinny się pytać na chacie bądź u@

Można dodać propozycje kolejną

• Jeśli osoba jest nowa na serwerze i chciałaby otrzymać informacje od admina (na czym polega zabawa, co zrobiłem źle) pisać na u@.

u@ jest tylko do zgłoszenia cheatera bądź jak ktoś nadużywa mikrofonu, wyzywa na  chacie.  Więc po prostu można zmienić regulamin dotyczącego u@

Życzę miłego dnia :pepeLove:

Edytowane przez Drix
  • Lubię to! 2

• 3 tygodnie później...

Graczy nie zmienisz oczywiście rozumiem ciebie i też mam ból dupy o to że tak robią ale cuż poradzisz tacy są już ludzie

Jb jest serwerem z dużą liczbą graczy z czego 1/5 jest nowa i nie znają map/regulaminu osobiści chciałbym by było wprowadzine takie coś jak maks poleceń orzed cekami jak i nakaz kreatywnego prowadzenia a nie bezruch totalnybezruch do odwołania odwołuję wam totalny i każdy umiera 

Jako admini staramy się to zmienić ale nie zawsze to wychodzi ;/

• Smutne. 1

• 3 tygodnie później...
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
 Udostępnij

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Polityka prywatności